9 sept. 2017

Cutremur! Explozii! Neștiință!

Toată săptămâna, Soarele a făcut așa:

Joi a fost cea mai mare explozie, pe la noi CFR se certa cu Electrica pentru defecțiunile de la luminile de trafic și întârzierile de trei ore.

Între timp, în restul lumii „echipele de savanți” care altminteri sar în fiecare săptămână cu studii despre leușteanul care vindecă depresia și țuica care face bine la inimă, tac mâlc despre furtunile geomagnetice care urmează, și influența lor asupra uraganelor care fac ravagii prin Golful Mexicului. Iar despre curtemurul de vineri din Mexic, tot așa. Că nici măcar nu se știe dacă emisiile de masă coronală (Coronal Mass Ejection) influențează sau nu apariția cutremurelor. E doar încă o coincidență că cerul se lumina în mod ciudat și transformatoarele de curent scoteau scântei, tot în Mexic.

Am eu o ipoteză despre lacuna asta scientistă: „echipele”, „laboratoarele”, „instituțiile” etc. sunt prea ocupate cu lucrul la consensul privind modificarea antropogenică a climei, ca să mai bage în seamă probleme alternative. Desigur, ipoteza mea nu e nici măcar științifică, și de altminteri cine să o verifice, dacă sus menționata competență științifică globală e angajată deja pe alte căi. Mai departe nu mai am nimic de spus, că intru în prea spinoasa problemă filosofică a științei contemporane privind relația dintre Adevăr și Fonduri de Cercetare.

Niciun comentariu: