18 feb. 2016

Aspecte ale Viitorului de Aur al Rețelelor Sociale

1. Republica Populară a Chinei proiectează din 2014, și implementează acum un sistem de credit social. Cum spun neutru și obiectiv jurnaliștii de la BBC, China ”duce cu un pas mai departe” sistemul de credit pe care orice bancă îl are la dispoziție, într-o rețea de informație comună cu alte bănci. ”Un pas mai departe” însemnând construirea de baze largi de date care evaluează scorul de credit al fiecărui individ în funcție de cumpărăturile pe care le face, comportament și opinii publicate online, ratingurile celorlalți prieteni. În ce privește ultimul aspect, pentru cei care au deschis telescreen-urile mai târziu, reamintim cu titllu de exemplu că ceea ce a făcut ca sistemul represiv de acum abia 1/2 secol din țara noastră să devină unul stabil, nu a fost teroarea inițială a arestărilor abuzive, execuțiile politice și lagărele de reeducare, ci crearea unei rețele de informatori la care oricine putea să participe, și la care oricine participa efectiv, voluntar sau nu. Imaginați-vă acum o astfel de rețea de informatori voluntari/involuntari, ridicat la puterea internetului. Un reportaj mai subiectiv dar mai realist, aici

2. Două tinere ”întreprinzătoare și sensibile” din Valea Siliconului au conceput anul trecut o aplicație care atribuie scoruri de credibilitate personală utilizatorilor înregistrați, și persoanelor care sunt înregistrate de către utilizatori prin simpla introducere a numărului de telefon mobil al persoanei evaluate. Poți să nu ai aplicația instalată, dar să fii evaluat de a. un utilizator care te introduce în rețea, b. toți ceilalți utilizatori după el. Lansarea aplicației a eșuat după un scandal monstru. Alții vor putea spune însă că era o idee bună, dar prost aplicată. Lumea e plină azi de spiritele ideilor bune care bântuie lumea așteptând să fie întrupate.

3. Germania duce o luptă aprigă împotriva xenofobiei pe rețelele sociale. Doamna Cancelară Merkel a fost surprinsă într-o fracțiune de discuție cu Mark Zuckerberg privind postările antiimigranți de pe facebook. Iar Ministerul Justiției a recrutat serviciile unei organizații aflate în parteneriat cu o fundație a cărei președintă e o doamnă cu un dosar consistent ca fostă informatoare a Stasi, în vederea susmenționatei lupte împotriva opiniilor xenofobe.