1 sept. 2011

Apollo XXX

Apollo 18 e un fel de film horror cu cosmonauţi, mai exact un fel de Blair Witch Project cu cosmonauţi în loc de turişti şi Luna în loc de pădure, filmat cu camere de la NASA. Dar cel mai haios din toate astea e motto-ul: There's a reason we've never gone back to the Moon. Chiar aşa, reason?
Asta tocmai în anul în care s-au pus pe butuci pe termen nedeterminat navetele spaţiale ale NASA din "raţiune" de tăiere de buget. Dacă nu mă înşel, pentru prima oară de când a fost început prima oară programul de către JFK.
Dar chiar dacă Hollywood a visat un coşmar cum se vrea filmul acesta, e pentru ca să se poată dormi mai departe: raţiunea din realitate nu are a face cu cea din somnul care naşte monştri.

31 aug. 2011

Moldoveanu, această Himalaie românească...

Dan Puric, acest Dan Puric al gândirii româneşti...

28 aug. 2011

Capcanele prostiei

Pe TVR Cultural rulează de ceva vreme o emisiune, "Tichia de mărgăritar", care se ocupă cu critica literaturii proaste şi îndeosebi de proaste care se găseşte cu duiumul în orice cultură literaturocentrică cum e şi cea a - pardon! - noastră.
Că unele din textele citate ca să fie luate în tărbacă sunt mai interesante decât felul în care critica încearcă să facă haz de ele - asta poate e doar o impresie de-a mea. Dar de ce criticul literar, care nu pare să aibă o sarcină prea dificilă, citeşte de pe foaie ce şi-a pregătit de-acasă, asta doar el ştie. Doar nu i-o fi frică să spună vreo prostie...