12 mar. 2011

Cult of Luna - A Night When Fire Was Born

Asta e ultima piesă după două ore de cântat numai aşa (fără "Bună seara Londra!", fără "ce mai faceţi, hai să mai tragem de timp să facem şou şi să nu cântăm de-adevăratelea"). De pe la minutul 7 îşi iau toţi zborul, ceea ce nu se poate decât după ce toate resursele şi energiile au fost epuizate. Pe la minutul 8 se vede organistul (în tricou alb) clătinându-se năuc înspre o boxă, de parcă nu mai ştie nici el ce face acolo, oricum muzica asta se susţine singură - şi doar aşa susţinuţi mai pot şi ei cânta.Ce poţi face în 1,6 microsecunde

Mâine dimineaţă ne trezim mai devreme

- cu 1.6 microsecunde.

9 mar. 2011

Câţiva concluzii rapizi

diagnosticul Soluţia practică stânga Jeepuri dreapta securişti partid credite de consum benzina votează toată lumea. Intelectualii mogulii talentul piaţă scuipaţi Muncitorul capitalistă sindicalistul taxe Bucureşti dezinvoltură
pesimist citesc dezvoltare Dumnezeu talent.

Asta iese dacă încerc să citesc pe cât de repede scrie doamna Mungiu-Pippidi.

Din numărul de azi

"Profilul invingatorului vs. profilul perdantului: Desi faptele raman in urma noastra, pana acolo, atitudinea si tinuta ne construiesc fiecare etapa".

7 mar. 2011

Televiziunea Poporului


Nu ştiu dacă afişul ăsta e chiar oficial, dar e foarte haios.
În Bucureşti cineva făcea băşcălie scriind cu markerul sub o cameră din autobuz: "Zâmbeşte, se filmează!" În Germania ţi se cere cetăţeneşte să te comporţi de manieră naturală?
"Haideţi să facem întâi cu toată lumea, şi dacă chiar se întâmplă ceva intervenim şi improvizăm!"

Din vocabularul contemporanilor: Psihanaliză

Sau

"Ceea ce e dubios e deja clar"

A psihanaliza pe cineva sau ceva înseamnă a-l demantela în aşa fel încât nu mai rămâne din el decât neputinţa de a mai recunoaşte altceva decât a fost dat în vileag cu măiestrie irefutabilă de către celălalt. Celui care a fost psihanalizat astfel nu-i mai rămâne decât să-şi descarce catartic plânsul bufnit, iar celui care a psihanalizat, să-şi culeagă laurii recunoştinţei altora.
Dacă observăm însă mai atent, expresia e folosită doar ca fantazare a izbânzii psihanalizandului asupra psihanalizatului bufnind cu mucii de canapea. Astfel se gratulează vederile apropiate, înrudite, prietene, comode în regăsirea lor împreună împotriva oponentului comun: a-i acorda creditul ultim cuiva care "a psihanalizat excelent" îşi primeşte instantaneu dobânzile în credinţa înrudirii întru spirit etc. Psihanaliza efectivă nu a produs însă nici vreun astfel de efect în realitate, ci doar în imaginarea unei a n-a dimensiuni a consensului, scoasă în afara disputei.
Se mai spune despre ceva că este psihanalizabil cu acelaşi accent categoric în privinţa dubioşeniei care se ascunde în chestia respectivă. "Nu e nici un dubiu că X e dubios, sau concepţia lui e dubioasă". Şi în continuarea aceleiaşi indubitabilităţi, se poate înţelege şi că odată psihanalizat X nu mai are de făcut decât să-şi recunoască perversiunile conceptuale, şi să se târască înapoi de unde a venit - nu ne interesează de unde, pentru că deja oricum ştim tot despre el. Ceea ce e dubios e deja clar din capul locului.
Dar acesta e doar felul pozitiv în care se mai folosesc azi curent termenii psihanaliză, -abil etc. Altfel, cineva poate să facă psihanaliză acolo unde nu e cazul, să psihanalizeze excesiv, etc. Violenţa folosirii termenului descrisă anterior nu face decât să-i dea dreptate acestei acuze. O fi psihanaliza bună pentru bolnavi, dar noi normalii ne pretăm totuşi la altfel de explicaţii; ca să nu mai vorbim de cele mai înalte realizări ale spiritului. Noi facem sex normal şi ne iubim platonic. Psihanaliza nu are ce căuta în domeniul bunului simţ şi al speculaţiei elevate.
În felul acesta noi contemporanii ne-am ales şi cu capra cunoaşterii alambicate a chestiilor psihologice, şi cu varza rămasă întreagă şi înfoiată a spiritualităţii şi culturii majusculare.
Şi acum la sfârşit să nu vină careva să-mi spună ce nu ştiu, anume că toată lexicalitatea asta e o formaţiune de compromis, că îl pocnesc cu operele complete - cu care poţi omorî un viţel - ale lui Freud peste cap. Şi îl pun să cânte în cor la fel ca formaţia muzicală de la postarea precedentă: "We who are - Not as others".