18 apr. 2008

Optimism negativ

În felul acesta (negativ) e optimismul cu partea plină a paharului. De fapt, el nu vede "partea plină a paharului", ci neagă partea în care nu e nimic. Sau cu un exemplu de actualitate: nu se mai spune "gazele se vor scumpi de la 1 iulie", ci "gazele nu se vor scumpi până la 1 iulie", ca şi cum asta ar fi o veste bună.
În acelaşi topos de optimism negativ e situat şi bancul cu capra în casă: o aduci mai întâi aici, apoi după câteva zile o scoţi iar afară în curte şi zici: "ia uite ce casă încăpătoare am!"


15 apr. 2008

Una porţie buletin de vot, cu explicaţii oficiale

Ciro d'Esposito, un cetăţean din oraşul Sorrento (sudul ţării), şi-a rupt buletinul de vot şi l-a mâncat sub ochii celorlalţi participanţi la scrutin. El spune că a vrut astfel să protesteze faţă de “incapacitatea politicienilor de a redresa economia”. “Ce fel de viitor pregătim pentru copiii noştri? Cu cine puteam să votez? Trebuie să se schimbe ceva, ne indreptăm spre ruină”, a afirmat bărbatul. El a fost reţinut pentru scurt timp de poliţie, deoarece distrugerea unui buletin de vot e ilegală.
(din actualitatea italiană)